Безпека освітнього процесу
ОНЛАЙН-ПЕРЕКЛАДАЧ
Годинник
Меню сайту
PISA

...
Національна дитяча гаряча лінія Національна гаряча лінія
Сайти вчителів
Блог вчителів початкової школи Богодухівської гімназії №1

Блог учителя англійської мови Юлії Харченко

Сайт вчителя інформатики Завади Ольги Василівни
Погода
Форма входа
Опитування
Оцените мой сайт
1. Отлично
2. Хорошо
3. Ужасно
4. Неплохо
5. Плохо
Всего ответов: 26
друзі сайту
Календар
«  Листопад 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
ВІДВІДУВАННЯ САЙТУ
Вітаю Вас, Гість · RSS 18.11.2018, 00:13

Обережно, гриби!

Останніми роками реєструється значна кількість нещасних випадків, пов'язаних із вживанням грибів. Гриби є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.

Основні причини отруєнь:

• вживання отруйних грибів;

• неправильне приготування умовно їстівних грибів;

• вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

• вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації

(навіть білі гриби та підберезники мають своїх небезпечних двійників).

 

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, довільне сечовиділення, проноси, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності. Первинні ознаки отруєння з'являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів. Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Щоб запобігти отруєнню грибами рекомендуємо правила, обов'язкові до виконання кожній людині. Дотримуйтеся їх!

• Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте купівлі грибів на стихійних ринках.

• Збирайте і купуйте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні.

• Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх, — якими б апетитними вони не здавалися.

• Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Перевірте при можливості гриби на радіоактивність.

• Не збирайте грибів, яких не знаєте, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою.

• Не збирайте гриби з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі,червиві.

• Ніколи не збирайте пластинчаті гриби. Отруйні гриби маскуються під них.

• Не збирайте "шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба білого кольору.

• Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, — вони не завжди відповідають дійсності.

• Не куштуйте сирі гриби на смак.

• Ще раз перевірте вдома принесені гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні - сміливо викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом, викидайте. Гриби ретельно промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

• При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, відвар злийте. Лише після цього гриби можна варити - або смажити.

• Гриби (зеленушка, синяк-дубовик та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються, натомість у взаємодії із алкоголем викликають бурхливе отруєння.

• Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.

Перша допомога при отруєнні грибами:

1. Викличте “швидку медичну допомогу”.

2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть 4-5 пігулок активованого вугілля, коли промивні води стануть чистими.

3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду. Це допоможе відновити водно-солевий баланс; покладіть хворого на живіт і до ніг прикладіть грілки.

4. 3'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється:

• Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, — це може прискорити всмоктування токсинів грибів.

Запам'ятайте, що отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги.

Шановні батьки! У зв'язку з настанням грибного сезону, звертаємось з проханням не вживати гриби! Будьте вкрай обережними! Цінуйте своє здоров'я та життя! Не допустіть трагедії в ваших родинах!

 

З метою профілактичної роботи щодо безпеки життя та здоров’я учасників освітнього процесу в закладі загальної середньої освіти проведений комплекс заходів безпеки:

  • роз’яснювальна робота щодо поведінки у разі виникнення ситуацій, які загрожують безпеці та здоров’ю;
  • розроблена та розповсюджена інструкція з безпеки життєдіяльності учнів у приміщенні та на території закладу освіти під час освітнього процесу;
  • перегляд учнями 5-11 класів навчального фільму «Правила безпеки – правила життя»;
  • перегляд учнями 1-4 класів відео «Правила поведінки для учнів у надзвичайних ситуаціях»;
  • перегляд мультфільму «Корисні підказки» для вихованців дошкільного підрозділу.
Богодухівська гімназія №1 © 2010-2018
▲ Вверх
//